Janina Schmitt och Rebecka Materne träffades under sina studier inom vitikultur och oenologi.
Då smiddes de första planerna om att starta eget vineri. Efter några års arbete och praktik spritt över i princip hela världen, tog dom sina planer vidare 2012, när de båda delade positionen som vinmakare hos den erkända Moselproducenten Heymann-Löwenstein. Efter några år med små cuvéer från hyrda vingårdar har dom nu sitt eget vineri i Winningen. Dom gör endast viner på Riesling, från naturligt odlade vingårdar.
Vinifikationen är klassisk, men ändå sticker den ut i dagens Tyskland. Druvorna får ca 24h maceration, innan de pressas helt utan svavel eller tillsatser, och musten tappas med gravitation (helt orörd) till gamla fat och ståltank. Där får vinerna jäsa långsamt helt utan tillsättning av jäst, eller andra tillsatser, och utan temperaturkontroll. Det är vanligt att jäsningen stannar av under vintern när det är kallt, för att sen dra igång på våren. Samtliga viner buteljeras efter 11 månader tillsammans med jästen, för att sedan vila på flaska minst 1 år innan de släpps till försäljning.
Wunschkind- "Önskebarn"
Med detta namn vill de uttrycka deras kärlek och hängivenhet till vinstockarna och vinerna. Detta är grunden för deras rieslingviner och därmed det passande namnet på deras "minsta".
Som instegsvin i deras sortiment är det ett jordnära och intressant vin. Det väcker nyfikenhet på sina storasyskon utan att tappa sin individualitet - ett riktigt önskebarn.
En cuvée från olika platser på den terrasserade delen av Mosel.
Största delen av druvorna kommer från vingårdarna Brückstück och Röttgen.
Vinmarkerna här sluttar åt syd och sydöstra lägen vilket ger extra många soltimmar.
Rötterna växer både i gråbrun skiffer, pimpsten och järnhaltig lössjord från Röttgen och det sägs därför att
Winninger kännetecknas av gula fruktiga toner med mycket mineralitet
Deras Lehmener Riesling växer i vingårdarna Lehmener Lay, Würzlay och Ausoniusstein.
Grå skiffer och en hög kalkstenshalt utgör grunden för Lehmener.
Jämfört med deras viner från Winniger och Kobern visar jordmånen här mer substans. Valet att inte använda sig av herbicider varken nu eller innan de tog över vinmarken, leder till en vacker, artrik fauna och flora.
vinet kommer från de branta kullarna i Weissenberg och Fahrberg med utsikt över byn Kobern.
Vingårdarna här är planterade åt sydväst, syd och sydöst vilket gör att rakorna är bortskämda med sol hela dagen.
Rötterna växer i ett tunnt lager av mjuk lerig skifferjord, vilket tvingar dem att gräva sig ner djupt under sommaren för att hitta vatten.
Sälta mineralitet och kraft!
Från ett inte tillräckligt känt toppläge!
Vingårdarna var kraftigt igenväxta, eftersom ingen hade tagit hand om odlingen på flera år. I kärleksfullt men hårt manuellt arbete bevarades de gamla vinstockarna och leddes tillbaka till produktiva vingårdar genom omsorg under de kommande åren. Lehmen-terroiren kännetecknas av grå/blå skiffer med många fossila inneslutningar. Dessa kalkhaltiga rester från ett urhav bidrar till det faktum att jorden här har en speciell bas för stora viner.
Lehmener Aussoniusstein är en terrasserad mark liknade en amfiteater i sydvästläge i slutet av stadsdelen Lehmen. Endast de bästa terrasserna och vinstockarna från denna plats väljs ut för detta vin.
Brückstück är den mista av Winningens fem vinlägen.
Den huvudsakligen grå skiffern kännetecknas av extremt höga kvartsithalter, vilket gör att stenen ser fasta och kompakta ut. Det är också därifrån namnet kommer.
Stenar höggs ut för att bygga en av de äldsta broarna i Koblenz på 1300 talet.
Även här pratar vi kraft och mineralitet
©Upphovsrätt. Alla rättigheter förbehållna.
Vi behöver ditt samtycke för att kunna hämta översättningarna
Vi använder en tredjepartstjänst för att översätta innehållet på webbplatsen, vilken kan samla in uppgifter om dina aktiviteter. Läs informationen i integritetspolicyn och godkänn tjänsten för att hämta översättningarna.